niedziela, 24 marca 2013

Japonia - do jedzenia

Powiedzmy, że będzie to taka próba kulinarnego nastawienia się. Piszę o naszych wspólnych preferencjach (nie skupiając się na moim niejedzeniu mięsa). Czyli być może każdy z członków naszej wyprawy znajdzie coś dla siebie.


pierożki Gyoza (餃子)- Japończycy spierają się z Chińczykami co do pochodzenia wyżej wymienionych. Więcej opinii skłania się ku Chinom. Ale teraz nie jest to takie istotne. Z moich informacji wynika, że w tych chińskich farsz składa się najczęściej z wołowiny i krewetek, natomiast japońskie mają czosnkowy aromat. Podawane są jako przystawka, np. z olejem sezamowym lub sosem sojowym, smażone lub ugotowane w zupie.
sukiyaki (鋤焼)- popularna potrawa z wołowiny, warzyw i tofu gotowana w bulionie.
shabu-shabu (しゃぶしゃぶ) - podobna potrawa do sukiyaki, ale podobno bardziej aromatyczna i mniej słodka.
zarusoba - makaron na zimno podawany ze specjalnym sosem
tanuki soba - makaron z pieczonym tofu
soba (そば) - makaron gryczany
yakitori - kawałki kurzych wątróbek, kurczaka i warzyw pieczone na drewnianych patyczkach
nama-biiru - piwo kuflowe
ramen (拉麺) - bardzo gęsta zupa z dużą ilością makaronu, mięsa, krewetek, jajek, tofu, wodorostów i warzyw
edamame (枝豆) - włochata młoda soja. Strąki gotowane w wodzie z solą i podawane jako przystawka, bogate w wiele składników odżywczych
tonkotsu ramen (田中商店- japońska zupa z noodlami
banbanji () - kurczak na zimno w sosie miso
takoraisu (タコライス) - ryż z mięsem mielonym i warzywami
dango (団子) - tradycyjne kluski robione z mąki ryżowej
wakame - glon wykorzystywane jako warzywo
fugu (河豚) - nie będziemy tego jeść...




kaiten - zushi - to miejsce, gdzie kolorowe talerzyki z sushi suną na taśmie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz